Van harte welkom op mijn site.                                            Juni 2009

Mijn naam is Piet Coppus, ik woon in het mooie Horst in Noord-Limburg en ik kweek nu zes jaar grasparkietjes.
De belangrijkste drijfveer om dit te doen is in de eerste plaats mijn kinderen die niet te beroerd zijn om mee te helpen met schoonmaken, voeren of nieuwe nestblokken maken. Ook met het bouwen van de voliere hebben ze de handen uit hun mouwen gestoken.
Maar het meeste genieten ze van het handtam maken van de jonkies. Het liefste zouden ze de kuikens al vanaf de dag dat ze uit het eitje komen in de hand houden. Maar ze moeten toch echt wachten tot ze veertjes hebben.
Een andere mooie bijkomstigheid is dat je andere mensen blij kunt maken met zo’n klein intelligent vogeltje. Leuk zijn dan de mailtjes die je van mensen krijgt die jaren geleden een parkietje bij me gekocht hebben. Hierin vertellen ze dan wat hun vogeltje allemaal kan en de woordjes die hij kan zeggen, echt verbazingwekkend af en toe.
Leuk is het ook om de volierebewoners, in meerdere mate in het pré-broedseizoen, als de nestblokken opgehangen worden, gade te slaan. Het is dan net een soap. Nieuwe koppeltjes gaan zich vormen, mannetjes doen hun uiterste best om een popje aan de haak te slaan. Bestaande koppeltjes doen hun best om hun “eigen” nestblok, van vorig jaar, weer te bemachtigen.
Als de nestblokken verdeeld zijn en de eitjes gelegd, begint het wachten tot het eerste jong uit het ei komt. Dit wordt in ons gezin dan altijd gevierd met beschuit met muisjes. Ach, als je het goed bekijkt is het altijd feest in de voliere.
Mijn voliere is ongeveer 4 bij 2.5 meter, hierin zitten plusminus 30 grasparkieten samen met 2 koppels kakariki’s, deze zitten in het broedseizoen in broedkooien omdat zij anders de parkietennestblokken gaan verkennen. Het kweken hiermee, eerste jaar, is nog geen succes. Ook heb ik nog een koppeltje witte lachduiven, deze zitten in een ander hok samen met ons konijn.

Ik hoop dat iedereen die mijn site bezoekt hierop ook vindt wat hij zoekt. Als je vragen hebt, klik dan op 'contact'.

Piet Parkiet