1. De eerste dag is het belangrijk dat je nieuwe parkietje aan de omgeving went. Zet de kooi op een centrale plaats is de kamer, zodat hij de gehele kamer kan overzien. Let wel: niet in de volle zon en geen tocht. Geef hem voer (strooi eventueel wat voer op de bodem ) en water, en laat hem nu de eerste 24 uur met rust.

2. Stap 2 pas beginnen als je parkietje een beetje gewend is,
als hij al wat voer gegeten heeft. Hang nu trosgierst in de kooi. Dit is een lekkernij voor grasparkietjes. Laat dit een dag of 2 à 3 hangen, zodat je parkietje de smaak te pakken heeft.

3. Nu kan het eigenlijke tam maken beginnen. Neem een halve aar trosgierst, pak die bij het uiteinde vast en breng je hand voorzichtig in de kooi. Let op dat hij er niet uitvliegt. Als je parkietje tot rust is gekomen ga je met de trosgierst langzaam richting parkietje. Als je parkietje opvliegt, wacht dan eventjes tot hij weer rustig is en probeer dit opnieuw. Ga door tot hij niet meer bang is en voldoende van de trosgierst gegeten heeft.

4. Doe nu hetzelfde als stap 2, maar ga nu voorzichtig met je vingers bewegen.

5. Pak nu de halve aar ongeveer halverwege vast. Breng je hand weer richting parkiet (Je zult nu al merken dat hij eraan begint te wennen) Zorg dat hij er nu net niet bij kan, hij moet nu op je vinger komen zitten om er bij te kunnen. Beweeg niet met je hand en haal je hand pas uit de kooi als hij genoeg heeft gehad.

6.  Doe weer hetzelfde als stap 5 maar leg de trosgierst nu in je hand.

7. Doe weer hetzelfde als stap 6 en ga nu voorzichtig met je vingers bewegen.

8. Doe weer hetzelfde als stap 7 en ga nu ook met je hand van links naar rechts, en van omhoog naar omlaag.

9. Als stap 8 helemaal goed gaat kun je je hand waar het parkietje op zit voorzichtig uit de kooi halen. Zorg dat ramen, deuren en gordijnen dicht zijn. Het is mogelijk dat je parkietje meteen op verkenning gaat. Probeer hem na een poosje, als hij tot rust is gekomen, met de trosgierst te lokken. Lukt dit niet, hang dan de trosgierst in de kooi en laat je parkietje hier zelf weer in gaan. Ga hem niet proberen te vangen, dit levert alleen maar stress op. Hij gaat vanzelf weer de kooi in, maar je geduld wordt weleens op de proef gesteld.

10. Als dit goed gaat, de trosgierst op je schouder leggen en gaan lopen.

                                    

                                     Belangrijke richtlijnen:

•Praat continu op een zachte geruststellende toon
tegen je parkietje tijdens de oefeningen.
•Het is belangrijk dat je parkietje tijdens het oefenen
niet afgeleid wordt: tv en radio uit.
•Bovenstaand plan gaat ook prima met 2 parkietjes.

•Probeer niet alle stappen in 1 dag af te ronden; geduld is een schone zaak.      Doe de oefeningen  4 à 5 keer per dag. Het beste resultaat krijg je door 1 à 2 stappen per dag te doen.
•Bij het los vliegen in de kamer kun je na enkele dagen de gordijnen elke dag wat verder open maken.
•Probeer nooit plotselinge bewegingen te maken tijdens het oefenen en ga nooit schreeuwen, probeer altijd rustig te praten.
•Het kan zo zijn dat je parkietje er op een dag de brui aan geeft en geen zin meer heeft om te oefenen. Hij kan ergens van geschrokken zijn. Ga dan weer naar stap 3. Je kunt de stappen nu waarschijnlijk wel sneller achter elkaar afwerken
•Als je het stappenplan met geduld volgt heb je binnen een week of 2 een tam grasparkietje.


                                             Veel Succes!
***Piet Parkiet's 10 stappenplan om je parkiet tam te maken.***